Dilekçe yazarken nasıl bitirilir?
Bir sorunun çözümü veya bir işlemin başlatılması için üst makama başvurulması istendiğinde “Durumu saygıyla bilgilerinize sunarım”, bir eylemin gerçekleştirilmesi için izin istendiğinde ise “Saygılarımla izninizi rica ederim” gibi saygılı ifadelerle sonlandırılmalıdır.
Dilekçe nasıl tamamlanır?
Dilekçe, sunulacağı kuruma göre seçilen “Teslim oluyorum” kelimesiyle yazılır. Şu şekilde bir taleple biter: Dilekçenin sağ alt köşesinde isim ve imza, sol alt köşede adres. Dilekçenin sağ üst köşesinde tarih yer alır.
Dilekçe başına ne yazılır?
Dilekçenin Bölümleri Başvurunun sunulduğu makamın adı: Dilekçenin başında başvurunun sunulduğu makamın adı yer alır. Gerektiğinde başvurulan makamın adresi de verilir.
Dilekçede gereğini arz ederim nereye yazılır?
Resmi bir metnin son kısmında, mektubu imzalayan yetkilinin teklifini veya talebini ifade ettiği son ifade “Sunuyorum” veya “Talep ediyorum” şeklinde yazılır. “Sunuyorum” veya “Talep ediyorum” ifadesinden başka hiçbir kişiselleştirilmiş ifade resmi bir mektup metnine asla dahil edilmez.
Resmi dilekçe nasıl yazılır?
Dilekçe; Ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla yazılmalıdır. İstenen işlem veya bilgi hukuka uygun olmalıdır; Yasal çerçeve içinde açık ve anlaşılır bir şekilde talep edilmelidir. Şikayet varsa, mümkünse söz konusu belgeler eklenmeli ve tanıklar isimlendirilmeli ve dilekçede sunulmalıdır.
Arz ederim üst makama mı?
Hiyerarşi açısından, şöyledir: Alt otoriteler için “Rica ederim”, üst, eşit otoriteler için “Size yalvarıyorum”. Dağıtılmış yazışmalarda “Size yalvarıyorum ve lütfen” cümlesiyle sona erer. Şu cümleyle sona erer:
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Dilekçe nasıl yazılır TDK?
Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdıkları bir tür mektuptur. 80 gr’lık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.
Dilekçe aşamaları nelerdir?
Dilekçe aşaması; Dava açma dilekçesi, cevap dilekçesi, cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi gibi aşamaları içerir.
Dilekçede saygılarımla nereye yazılır?
Dilekçenin gövdesi, dilekçenin konusuyla eşleşecek şekilde oluşturulur. Dilekçe bir durumu belirtiyorsa, son cümle şöyle olmalıdır: “Gereken bilgileri saygıyla sunuyorum,” bir talep ise şöyle olmalıdır: “Gereken bilgileri saygıyla sunuyorum, sizin izninizle.” Dilekçenin sonunda, adınız ve soyadınız sağ alt köşeye yazılmalı ve imzalanmalıdır.
Dilekçe kaç paraya yazılır?
2024 yılı için her türlü ihtar, ihbar ve dilekçe yazma ücreti 3.600 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için icra daireleri tarafından yapılan işlerin ücreti 3.600 Türk Lirasıdır. 2024 yılı için icra mahkemelerinde yapılan işlerin ücreti 5.600 Türk Lirasıdır.
Avukatsız dilekçe yazılır mı?
Bir avukat tutmadan önce dilekçe hakkında göz önünde bulundurmanız gereken birçok ayrıntı vardır. Bir avukat olmadan hazırlanan dilekçeler mahkeme sürecinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bir avukatın yardımı olmadan bir dilekçe taslağı hazırlamadan önce dikkatlice düşünmelisiniz.
Saygılarımla arz ederim doğru mu?
“Saygılarımla” ifadesinin pratikte sıkça kullanılması iki kat yanlıştır.
Bilginize mi bilgilerinize mi?
“Bilginize” ifadesi e-posta kapanışlarında kullanılmamalıdır. Bunun yerine, “Bilginize sunuyorum” veya “Bilginize paylaştım” gibi bir yüklem içeren bir cümle kullanın. Tavsiye edilmez, ancak “FYI”, “FYA” veya “FYI” kısaltmalarını kullanan bir ön yazı olmadan bir e-posta gönderilebilir.
İl müdürü v mi il müdür v mi?
Pozisyon “Genel Müdür V.”, “Bölüm Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” formun ikinci satırında yer almaktadır.
Dilekçe saygılarımla diye biter mi?
Bir hususun üst makama bildirilmesi kastedildiğinde: “…Durumu saygılarımla bilgilerinize sunarım”; bir sorunun çözülmesi veya bir işlemin başlatılması için üst makamdan talepte bulunulduğunda “Saygılarımla rica ediyorum”, bir işlem yapılması için izin istendiğinde ise “Saygılarımla izninizi rica ediyorum” gibi saygılı ifadelerle sonlanır.
Dilekçe başlığında kısaltma yapılır mı?
DİLEKÇE YAZIM KURALLARI: Dilekçe “Evet” gibi ifadelerle bitmelidir. ✓ Yaygın kullanılan kısaltmalar dışında başka kısaltma kullanılamaz.
Dilekçede saygılarımla nereye yazılır?
Dilekçenin gövdesi, dilekçenin konusuyla eşleşecek şekilde oluşturulur. Dilekçe bir durumu belirtiyorsa, son cümle şöyle olmalıdır: “Gereken bilgileri saygıyla sunuyorum,” bir talep ise şöyle olmalıdır: “Gereken bilgileri saygıyla sunuyorum, sizin izninizle.” Dilekçenin sonunda, adınız ve soyadınız sağ alt köşeye yazılmalı ve imzalanmalıdır.
Dilekçe nasıl yazılır TDK?
Dilekçe, bireylerin bir şey talep etmek, şikayette bulunmak veya bilgi sağlamak için kurum ve kuruluşlara yazdığı bir tür mektuptur. 80 gramlık çizgisiz beyaz bir A4 kağıdının ön yüzüne yazılır. Mümkünse bilgisayara yazılır ve çıktısı alınır. Bu mümkün değilse daktilo edilir.