Paradigma çeşitleri nelerdir?
Pozitivist paradigma, eleştirel paradigma, yorumlayıcı ve postmodern paradigma bilimsel araştırma için kullanılan yaklaşımlardır. Bunlar, bilimsel araştırma yapmak isteyen bir araştırmacının kendi çalışma alanına ve kendi bakış açısına bağlı olarak kullanabileceği yaklaşımlardır.
Paradigma nedir ve örnek?
Paradigma, olaylara karşı nasıl bir yaklaşım ve tutum sergileyeceğimizi belirler. Paradigmalar genellikle bir çağa veya döneme aittir ve değişen koşullara göre değişebilir. Örneğin, günümüzde baskın paradigma postmodern paradigmadır.
Bilimsel paradigma ne demek?
Asıl anlamı, belirli bir zaman diliminde bir bilim topluluğuna model teşkil eden genel kabul görmüş bilimsel başarılardır. Thomas Samuel Kuhn paradigmayı bilimsel anlamda şu şekilde formüle eder: – İzlenen ve kontrol edilen şeydir.
Paradigması ne demek?
1. desen, model veya temsili örnek; incelenen bir süreç veya davranışın bileşenleri, işlevleri ve karşılıklı ilişkileri. 2. bir disiplinin teorik çerçevesini veya genel bakış açılarını fikir birliğiyle oluşturan varsayımlar, tutumlar, kavramlar, değerler, süreçler ve tekniklerin tümü.
Araştırma paradigması nedir?
Paradigma: Araştırmacıyı ve araştırma sürecini yönlendiren inanç sistemi veya dünya görüşü (Guba ve Lincoln, 1994): Bu dünya görüşü, olaylara ve hayata baktığımız penceremizdir. Hangi soruların hangi araştırma yöntemleriyle çözülebileceğini gösterir.
Nitel araştırma hangi paradigmaya dayanır?
Nitel araştırmada yöntem tümevarımsal bir yaklaşıma dayanır. Nitel paradigmada amaç bir konu hakkında ayrıntılı bilgi elde etmektir, çünkü araştırma esas olarak teoriler geliştirmek için yürütülür. Bu, genellikle benzersiz olayların araştırma konusu olarak belirlenmesi anlamına gelir.
Paradigma nedir akademik?
a) Paradigma Paradigma, hakikat ve gerçekliğin doğası hakkında varsayımlar ve bunların uygulamaları kullanılarak araştırılabilecek soruları ortaya atan bir felsefe veya çerçevedir.
Paradigma bakış açısı nedir?
Paradigma; Araştırmacının araştırmasında ona rehberlik eden ve hayata bakış açısını belirleyen penceredir.
Thomas Kuhn’in paradigması nedir?
Kuhn’a göre paradigma bilimsel araştırmanın temeliydi ve paradigma kavramı bilim insanlarının kolektif olarak inşa ettiği bir konu üzerine modelde yatıyordu. Kuhn’a göre, “bir konu üzerine zihinsel veya kavramsal bir modele sahip olmak, o konu üzerine bir paradigmaya sahip olmaktır.”
Günümüz paradigması nedir?
Modern paradigmanın temeli, evrensel, mutlak ve değişmez gerçeklere akıl ve bilim yoluyla ulaşılabileceği varsayımına dayanır. Doğanın, doğa bilimlerinin yöntemlerinin ilerlemesiyle dönüşümü, aynı yöntemlerin sosyal bilimlerde de taklit edilmesine yol açmıştır.
Paradigma nerede kullanılır?
Paradigma Türk Dil Kurumu Sözlük Anlamı; “Bir değerler dizisi” olarak tanımlanmaktadır. 1960’lı yıllardan itibaren paradigma kelimesi farklı epistemolojik içeriklere sahip bilimsel disiplinleri veya düşünce kalıplarını ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır.
Yorumcu paradigma nedir?
Eğitim sosyolojisinde yorumlayıcı paradigma, makro düzeydeki paradigmaların (=işlevselcilik ve çatışma) eleştirilmesi sonucu ortaya çıkan yeni bir yaklaşım olup, mikro düzeydeki çalışmaları, anti-pozitivist ve göreli (=relativist) bilgi yöntemlerini ve inceleme konularını içermektedir.
Paradigma nedir vikipedi?
Bilim ve felsefede, paradigma (/ˈpærədaɪm/ PARR-ə-dyme), teoriler, araştırma yöntemleri, varsayımlar ve standartlar dahil olmak üzere bir çalışma alanına meşru katkıları temsil eden belirli bir kavram veya düşünce örüntüleri kümesidir. Paradigma kelimesi Yunanca kökenlidir ve “desen” anlamına gelir. Bilim ve felsefede, paradigma (/ˈpærədaɪm/ PARR-ə-dyme), teoriler, araştırma yöntemleri, varsayımlar ve standartlar dahil olmak üzere bir çalışma alanına meşru katkıları temsil eden belirli bir kavram veya düşünce örüntüleri kümesidir. Paradigma kelimesi Yunanca kökenlidir ve “desen” anlamına gelir.
Eğitimde paradigma ne demek?
Paradigma, bir grup veya topluluğun belirli bir zaman dilimi içerisinde düşünme ve davranma biçimini belirleyen bir dünya görüşü, bir bilgi tabanı, bir program kümesi, bir bakış açısı, bir model olarak tanımlanabilir.
Yapısalcı paradigma nedir?
Radikal yapısalcı paradigma, somut gerçekliğin tıpkı doğa gibi insan zihninin dışında bir yerde kendiliğinden var olduğunu varsayar. Radikal yapısalcı paradigmanın ilk ve en önemli hedefi, toplumsal ilişkilerdeki statükoyu eleştirmektir.
10. sınıf felsefe paradigma nedir?
a) Paradigma Paradigma, hakikat ve gerçekliğin doğası hakkında varsayımlar ve bunların uygulamaları kullanılarak araştırılabilecek soruları ortaya atan bir felsefe veya çerçevedir.
Kuhn’a göre paradigma nedir?
Kuhn’a göre paradigma bilimsel araştırmanın temeliydi ve paradigma kavramı bilim insanlarının kolektif olarak inşa ettiği bir konu üzerine modelde yatıyordu. Kuhn’a göre, “bir konu üzerine zihinsel veya kavramsal bir modele sahip olmak, o konu üzerine bir paradigmaya sahip olmak anlamına gelir.”
Yapısalcı paradigma nedir?
Radikal yapısalcı paradigma, somut gerçekliğin tıpkı doğa gibi insan zihninin dışında bir yerde kendiliğinden var olduğunu varsayar. Radikal yapısalcı paradigmanın ilk ve en önemli hedefi, toplumsal ilişkilerdeki statükoyu eleştirmektir.
Pozitivizm paradigma nedir?
Doğa bilimlerinde uygulanan bilimsel yöntemin topluma da uygulanabileceğini ve toplumsal hakikatin bu yöntemle açıklanabileceğini savunan pozitivist paradigma; günümüz düşüncesini, dünya görüşünü, toplumsal, bireysel ya da kültürel bakış açısını en geniş anlamıyla etkilemiş bir düşünce biçimidir.